Onderkomen, vervoer & verschillen

28 maart 2022

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

En toen zaten we ineens in het midden van de rijstvelden. Zoals je in de afgelopen blogs hebt gelezen ‘verhuizen’ we met enige regelmaat. Gemiddeld verblijven we 1 á 2 weken op dezelfde plek. Deze week ‘wonen’ we in Sidemen. (En dat is een heel rustig dorpje.)

De afgelopen week verbleven we in Ubud. Een van de hotspots in Bali voor Digitale Nomaden. Eerlijk gezegd hebben we meer lokale bevolking gezien dan toerist-ogende mensen. En als we er dan één zagen, keken ze doorgaans chagrijnig. (Maar HOE dan? 🤣)

Hoe kiezen we ons onderkomen voor de week?

Via Airbnb boeken we de locatie voor een week. Zelfs als het niet bevalt, is een week goed te overleven. Bevalt het goed? Dan kun je, afhankelijk van beschikbaarheid, makkelijk een week bijboeken. (Gewoon via de eigenaar.)

De keuze van de locatie baseren we op een aantal dingen:

  • Hoe zien de foto’s eruit?
  • Welke recensies zijn er? (op Airbnb, maar ook nog even Google.)
  • Heeft de locatie Wi-Fi en airconditioning?
  • Wat zit er in de buurt dat we graag willen bezoeken?
  • Welke overige ‘faciliteiten’ zijn er? (Keuken, zwembad, ontbijt, etc.)

Behalve Wi-Fi is er eigenlijk weinig dat we écht nodig hebben. Op basis van de week en een ‘ruwe planning’ kunnen de overige faciliteiten handig zijn. Het is nu één keer voorgekomen dat het niet helemaal klopte.

Er was, in tegenstelling tot wat de advertentie vertelde, geen keuken. Maar om dat nou een probleem te noemen… Uit eten / bestellen is gemiddeld goedkoper dan in NL thuis voor jezelf koken. Zelfs als we een beetje toeristisch doen, blijven we binnen het weekbudget. (Om een idee te geven van de woonkosten: dit stulpje kost 78 euro voor een week.)

Op welke manier verplaatsen wij ons?

Qua vervoer heb je meerdere opties. Taxi’s zijn niet heel duur, maar als je dat elke dag doet dan gaat het aardig in de papieren lopen. Wanneer je een beetje vrij wilt rond bewegen kom je al snel uit bij een vervoersmiddel huren.

Uiteraard heb ik, voor ik vertrok, een internationaal rijbewijs geregeld. Dus in principe zouden we een auto kunnen huren. Vanaf plusminus 200 euro per maand heb je er al eentje. Wel eentje zonder toeters en bellen. Wil je een nieuwere of luxere dan ben je al snel zo’n 300 á 400 euro kwijt. Echter heeft een auto hier als nadeel dat je heel vaak in de file staat.

Onze keuze viel daarom op een scooter. Deze was 85 euro voor de hele maand. En gloednieuw. In tegenstelling tot met een auto, vlieg je hiermee gemakkelijk langs alle files. Het is hier bijna altijd mooi weer, dus prima te doen. Het is veel knusser dan een auto en je bent technisch gezien sneller waar je wezen wilt. (Want minder wachten.)

Wat zijn de grootste verschillen met Nederland?

Als het op verkeer aankomt, dan is een groot verschil dat iedereen hier links rijdt. Dat is de eerste dag even wennen, maar al snel weet je niet beter. Veel van de wegen zijn smaller dan in Nederland. (En dan is die scooter extra handig.)

De mensen hier toeteren wat af. Te pas en te onpas hoor je ze. Waar je in Nederland een boete krijgt voor onrechtmatig gebruik van de toeter, hebben ze daar hier nog nooit van gehoord. Regelmatig vraag ik me af: voor wie toeter je nou? (En in de meeste gevallen neem ik, na het kijken in mijn spiegels, maar aan dat het niet voor ons was.)

Het onderhoud van de wegen is ook behoorlijk anders. Met een auto ontkom je er niet aan om door alle hobbels en gaten te moeten. En met de scooter zigzag je zo langs al die dingen heen. (Het is wel wat extra opletten in het donker.)

Het leven lijkt hier een stuk ‘langzamer’ dan in Nederland. Mensen doen lekker hun ding. Je ziet regelmatig op allerlei plekken ‘hang-groepjes’ van alle leeftijden. Gewoon genieten van de zon en gezellig ouwehoeren. (Al zou je het niet altijd zeggen met al dat getoeter tijdens het verkeer.)

P.S.

Zoals je gewend bent zijn de foto’s van random momenten in de afgelopen week. (En Nandi zit op het moment van schrijven Nederlands te leren, hihi.)

P.P.S.

De eerste opzet van Rainbow Renegades is live gezet. Uiteraard is het een website/bedrijf in ontwikkeling, maar laat de eerste organisaties maar komen. (De eerste vijf organisaties krijgen 20% korting op de eerste opdracht.)

Dus ben of ken je een LHBTQIA+ organisatie? Én is de communicatie aan een upgrade toe? Stuur gerust een berichtje. 😉🌈❤️

Vind jij het leuk om van mij te horen? Ik vind het minstens net zo leuk om van jou te horen:

1 Reactie

  1. Prachtige foto’s weer Alex
    Super leuk om jullie reis te volgen

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderweg leven Nieuwsbrief

Elke maandag is er een nieuw verhaal(tje).

Ben je bang dat je het vergeet?

Iedere laatste vrijdag van de maand ontvang je een update.

Ook ontvangen? Vul dan je e-mail in!

Laat hier je e-mailadres achter. (Geen spam.)

Of volg iets